Azië, Afrika, of misschien wel Australië en Nieuw-Zeeland. Heb jij een verre reis op de planning? Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je met verschillende ziektes naar huis komt. Daarom is het heel belangrijk je van tevoren goed te laten vaccineren. Welke vaccinaties je nodig hebt kun je gemakkelijk op internet opzoeken en hangt af van het land waar je heen reist. Wij leggen je alvast uit wat de meest voorkomende vaccinaties zijn, en hoe dat zit met je zorgverzekering. Lees snel verder.

Meest voorkomende vaccinaties

De meest voorkomende vaccinaties die nodig zijn voor een verre reis zijn, hepatitis A, gele koorts, DTP en buiktyfus. Natuurlijk zijn er nog tal van andere ziektes maar dit zijn de infecties die het meest voorkomen. Hoe lang de vaccinaties werken en hoeveel je er noodig hebt, verschilt per vaccinatie. Voor hepatitis A heb je bijvoorbeeld twee keer nodig en dan ben je voor 25 jaar beschermd. Voor DTP ben je na één keer vaccineren voor 10 jaar beschermd. Wil je je ook beschermen tegen rabiës? Dan heb je wel 3 inentingen nodig.

Uitzondering malaria

De malariamug komt nog op vele plekken ter wereld voor. Malaria wordt dan ook overgebracht door een mug en is een infectieziekte. Voor malaria is er geen vaccinatie mogelijk, maar zijn er pillen. De mensen die in de tropen wonen zijn over het algemeen immuun voor deze mug. Wanneer malaria niet op tijd behandeld of gesignaleerd wordt, kan dit voor blijvende hersenschade zorgen.

Zorgverzekering

Wanneer je een verre reis gaat maken naar bijvoorbeeld Costa Rica en je laat vaccineren tegen allerlei infecties, vergeet je misschien dat de vaccinaties ook veel kosten. Maar wist je dat veel zorgverzekeringen ook een vergoeding geven voor vaccinaties? Welke zorgverzekering vergoed nou wat voor reisvaccinaties? Verschillende aanvullende verzekeringen vergoeden vaccinaties. Vaak wordt niet het hele bedrag vergoed, maar zeker een deel. Let op, dit gebeurt alleen wanneer je een aanvullende verzekering hebt. Bij alleen een basisverzekering worden vaccinaties niet vergoed en komen de kosten hoe dan ook voor je eigen rekening. Weet je nu al dat je meerdere vaccinaties en herhaalvaccinaties nodig hebt? Ga dan zorgverzekeringen vergelijken, zo weet je precies welk aanvullend zorgpakket je kunt krijgen bij welke zorgverzekeraar. Je kunt gemakkelijk overstappen naar een andere zorgverzekering die wel de juiste vaccinaties of malariapillen voor jou vergoedt.

Vaccinatiebureau

Er zijn verschillende vaccinatiebureaus. Ook zijn er tegenwoordig instanties die aan huis vaccineren. Je maakt een afspraak, hoeft zelf nergens heen en binnen vijf minuten heb je de vaccinatie en is de arts weer verdwenen. Het is per verzekering verschillend of ze een deel vergoeden van de vaccinatie bij verschillende vaccinatiebureaus. Het ligt er maar net aan of het vaccinatiebureau een contract heeft met de desbetreffende verzekering. Hebben ze dit niet? Dan wordt er zeer waarschijnlijk helemaal niks vergoed en komen de kosten van de vaccinatie gewoon voor je eigen rekening. Dit is dus ook nog wel een dingetje waar je goed op moet letten! Het is ook handig dat je op tijd je benodigde vaccinaties haalt. Maak dus op korte termijn een afspraak zodat je eventueel nog een herhaalvaccinatie kunt halen voordat de reis begint.

Bekijk ook:

Reacties op dit artikel

Instagram