Op vakantie met de auto: wat moet er eigenlijk allemaal verplicht mee?

Leuk, een autovakantie! Lekker onderweg zijn op je eigen tempo, naar je eigen muziek luisteren, stoppen wanneer het jou goed uitkomt en bovendien zie je het landschap onderweg veranderen. Maar wist je dat elk land zijn eigen regels heeft als het gaat om attributen die je verplicht bij je moet hebben in de auto?

Zoveel landen, zoveel eisen

Nederland is in feite erg coulant als het gaat om zaken die je verplicht in je auto moet meenemen. Zo zijn veiligheidshesjes in ons land niet verplicht en hoef je ook niet per se een gevarendriehoek bij je te hebben, mits je door verlichting maar in staat bent om andere weggebruikers te waarschuwen als je voertuig ergens een obstakel vormt. Omdat je van tevoren niet kunt weten of je lampen het bij pech nog goed doen, is het meenemen van een gevarendriehoek echter wel handig. Als je met de auto op vakantie gaat, zul je merken dat de landen om ons heen doorgaans heel wat strengere eisen stellen. Zo moet je in Frankrijk altijd een alcoholtest bij je hebben en zijn een veiligheidshesje, gevarendriehoek en milieuvignet verplicht. Bij onze zuiderburen is het belangrijk om een gevarendriekhoek, veiligheidshesje, verbanddoos en brandblusser bij je te hebben. In Duitsland kun je een bekeuring verwachten als een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een verbanddoos ontbreekt, en In Spanje zijn een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een reservewiel noodzakelijk, terwijl je in Italië alleen een gevarendriehoek en een veiligheidshesje nodig hebt.

Aanvullende eisen

Zoals bovenstaande laat zien, verschilt het per land wat je als automobilist bij je moet hebben, en uiteraard zijn er nog veel meer landen met allemaal hun eigen specifieke eisen. Bovendien stellen sommige landen ook nog aanvullende verplichtingen. Zo moet in Italië elke inzittende een veiligheidshesje hebben, terwijl het in Frankrijk voldoende is als alleen de bestuurder over een hesje beschikt. Je doet er dus goed aan om voorafgaand aan je reis te bekijken welke eisen de verschillende landen hebben voor wat betreft de aanwezigheid van veiligheidsattributen.

Autoverzekering vergelijken

Je hoopt natuurlijk niet dat je je gevarendriehoek en veiligheidshesjes ook daadwerkelijk nodig hebt, maar voor het geval je wel een ongeval krijgt, loont vooraf je autoverzekering vergelijken en checken. Je weet immers maar nooit, dus ga met een vertrouwd gevoel op reis met een autoverzekering die qua prijs en kwaliteit past bij jouw wensen en behoeften. Je kunt hiervoor een vergelijkingssite gebruiken, zodat je zeker weet dat je de goede keuze maakt.

Een hele fijn en bovendien veilige vakantie toegewenst!

 

Reacties op dit artikel

Instagram