Nederlanders krijgen steeds meer fietsongelukken in het buitenland. Voordat je op vakantie gaat is het dus onmisbaar om een goede zorg- en reisverzekering af te sluiten. Wat je moet doen bij een fietsongeluk in het buitenland hangt af van het soort ongeluk. Zo is er een verschil tussen een aanrijding of een ongeval waar geen ander bij betrokken is.

Fietsongeluk door aanrijding in het buitenland

Als je een fietsongeluk krijgt door een aanrijding is het buitenland is het belangrijk om direct de politie op de hoogte te stellen. De politie ondervraagt de verschillende partijen en noteert verklaringen van eventuele getuigen. Vervolgens wordt er een proces-verbaal opgesteld dat je als slachtoffer kunt gebruiken als bewijs.

Voor fietsers is er ook de mogelijkheid om een Europees aanrijdingsformulier in te vullen bij een vakantie in Europa. Print deze uit en neem deze mee als je op vakantie in het buitenland gaat fietsen. Als je ertoe in staat bent, is het belangrijk om de nummerplaat en het merk en kleur van de betrokken auto te noteren. Beschrijf ook de plek van het ongeval en wat er gebeurt is zo volledig mogelijk en noteer contactgegevens van eventuele getuigen.

Heb je je smartphone bij je? Maak dan foto’s van de schade. Bij een ongeluk in het buitenland breng je direct je zorgverzekeraar op de hoogte van het ongeluk. Zorgverzekering vergelijken voor vertrek is geen overbodige luxe. Want zo kun je een verzekeraar uitzoeken die een polis aanbiedt die bij jouw persoonlijke situatie past.

Fietsongeluk zonder andere betrokken partij

Een ongeluk zit in een klein hoekje, waardoor je een flinke valpartij kunt maken tijdens het fietsen. Zeker als je op vakantie naar Frankrijk of Italië gaat om daar in de bergen te fietsen. Als je op vakantie gaat naar het buitenland blijf je via je zorgverzekering verzekerd voor zorg. Je hebt namelijk in ieder geval een Europese dekking. Een werelddekking is verstandig als je buiten Europa verblijft. In enkele gevallen worden de kosten niet of niet helemaal vergoed, bijvoorbeeld omdat een behandeling op jouw vakantiebestemming duurder is dan dat dit in Nederland zou zijn. Om dit risico af te dekken, kun je een aanvullende verzekering of reisverzekering afsluiten. Na een ongeval is het belangrijk om telefonisch contact op te nemen met je zorgverzekeraar om ze op de hoogte te brengen van de situatie. Zorg dus dat je altijd je zorgpas bij je hebt, hier staat een noodnummer op.

Europese zorgverzekeringskaart

Als voorbereiding op een fietsvakantie binnen Europa is het handig om de Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) aan te vragen. De kaart zorgt ervoor dat je makkelijker toegang krijgt tot medische voorzieningen in het buitenland. Ook is de kans kleiner dat je geld voor moet schieten van eigen rekening. Je kunt de kaart online of via je zorgverzekeraar aanvragen. Hou bij zorgverzekering vergelijken ook rekening met de hoogte van het eigen risico. Als je in het buitenland zorg nodig hebt die niet kan wachten tot je weer in Nederland bent, valt dit onder het eigen risico.

Reacties op dit artikel

Instagram