Soms lijkt het wel alsof Italianen het genieten hebben uitgevonden. Mooi weer, prachtig cultureel erfgoed, de beste mode én natuurlijk de allerlekkerste culinaire hoogtepunten. Pasta en pesto uit de Nederlandse supermarkt roepen de sfeer wel een beetje op, maar het echte genieten doe bij je de bron. Daar waar ze écht weten hoe het hoort. Daarom krijg je van ons een aantal goede suggesties voor het plannen van een culinaire reis door het smakelijke noorden van Italië. Inladen die auto dus en op naar Parma.

Parma: ham en kaas

De naam van de stad Parma alleen al spreekt tot de verbeelding. Het is de regio van de Parmigiano Reggiano, de wereldberoemde Parmezaanse koemelkkaas die menig pastagerecht van een lekkere, zoute topping voorziet. Er is zelfs een instituut dat toeziet op de kwaliteit van de geproduceerde kazen. Bijna vijfhonderd kleine kaasboeren in de regio vallen onder dit toezicht. Bezoek er een en proef het product direct bij de bron. Daarbij smaakt een plakje milde, zoete Parmaham ook prima. Ook dit product wordt streng gecontroleerd en niet alle ham uit de regio Parma wordt dan ook erkend als echte Parmaham.

Modena:de trebbianodruif

Een half uur rijden in zuidwaartse richting brengt je bij de stad Modena. In deze omgeving groeien de trebbianodruiven, die gebruikt worden voor de productie van balsamicoazijn én de beroemde witte wijn. Net als met wijn geldt voor balsamicoazijn dat hoe langer deze gerijpt is, hoe lekker en duurder deze is. Alleen een product ouder dan twaalf jaar verdient het predicaat ‘aceto balsamico tradizionale’. Probeer het ook eens op aardbeien of frambozen, het versterkt de smaak van de vruchten.

Bologna: goed gevulde saus

Een half uur ten zuidoosten van Modena vind je de stad Bologna, bekend van de Bolognesesaus. Deze goed gevulde saus tekent de bourgondische eetlust van de stad, waar men overigens gewend is de saus te gebruiken over tagliatelle in plaats van spaghetti. Dezer dagen bestaan er verschillende variaties op de Bolognesesaus, wat misschien een goede reden is om er meerdere dagen te verblijven zodat je er ook verschillende kunt proeven. Zoek er een niet te toeristisch restaurantje voor uit voor de echte smaak van Bologna.

Typisch Toscaanse wijnen

Een stukje rijden naar het zuidwesten brengt je naar de streek Toscane, het land van de oude Etrusken. Naast de beroemde stad Florence, staat deze streek bekend om haar wijnen. Chianti, brunello di montalcino, vino nobile de montepulciano zijn puur Toscaanse wijnsoorten. De streek Chianti bevindt zich tussen Florence en het ook al zo mooie Siena. Geniet hier van een mooi glas wijn, terwijl je uitkijkt over de glooiende wijngaarden of de middeleeuwse torens van San Gimignano.

Genua: waar de pesto geboren werd

Drie uur rijden noordwaarts vanuit Toscane vind je de oude stad Genua. Deze stad is de thuishaven van de groene pesto, dé pesto alla Genovese. Het doel is hier natuurlijk om de pesto ,die wij voornamelijk uit potjes kennen, vers te proberen. Een mooie smaakexplosie om je culinaire rondreis door Noord-Italië mee af te sluiten. En vooruit, nog één glas lokale wijn!

Autocheck

Voordat je begint aan je roadtrip vol lekkernijen, moet je je ook goed voorbereiden op het Italiaanse verkeer. Dit is niet te vergelijken met Nederland en zeer chaotisch. Bumperklevers, wilde handgebaren, scooters, tolwegen: lees je goed in, voordat je vertrekt. Voordat je op reis gaat is het sowieso verstandig om nog een te kijken naar je autoverzekering. Je kun je autoverzekering vergelijken met andere aanbieders, zo weet je zeker dat je de goedkoopste autoverzekering hebt. Maar kijk ook naar wat de verzekering dekt en of deze ook pechhulp biedt. Zo wordt alles, in geval van nood, snel geregeld en is het niet nodig om lang honger te hebben. Op naar Parma!

Bekijk hieronder de bijzondere rondreizen door Italië.

Reacties op dit artikel

Instagram