In september 2015 had Supertrips het geluk om een roadtrip door IJsland te maken. En wat een ervaring is dat! Wij hebben onze accommodaties van tevoren geboekt via AirBnB en Booking.com en onze huurauto via Sadcars.com. We hebben 7 dagen lang het Zuid-Westen van IJsland verkent met een ‘ouderwets’ landkaart! En IJsland is absoluut een aanrader. Hieronder kan je onze hoogtepunten en tips lezen.

Reykjavik

Vanuit Amsterdam vlieg je met Wowair naar het Internationale vliegveld van IJsland; Keflavik en dit is een simpel, doch mooi vliegveld. En na de bagage te hebben gehaald, merkten we dat de inwoners van IJsland, behoorlijk wat alcohol insloegen in de Taxfree shop. Het is namelijk zo dat in IJsland alcohol behoorlijk prijzig is, en uiteten gaan ook! Omdat wij graag een land willen ervaren als ‘een local’ volgden wij het voorbeeld en haalden wij een aantal biertjes & een fles wijn uit de shop.

  • Wil je overnachten in de buurt van het vliegveld in Keflavik? Overnacht dan bij het gastvriendelijke en knusse Ravens B&B!

Vanaf het vliegveld zijn er meerdere mogelijkheden om naar het centrum van Reykjavik (46 min.) te komen. Je kan een dure taxi pakken, de huurauto oppikken vanaf het vliegveld of je kan kiezen om met de bus naar Reykjavik te gaan. Dit kan met de Airport Xpress of FlyBus, tickets kan je kopen op het vliegveld en ze vertrekken regelmatig. Daarnaast kan je ook met de openbare bus, alleen de vertrektijden zijn dan niet zo gunstig. Aan jou de keus!

Bezienswaardigheden Reykjavik

Reykjavik is een stad in beweging en er is veel te zien. Wij hebben de volgende bezienswaardigheden bezocht:

  • Hallgrimskirkja; de fameuze kerk van Reykjavik. Een betonnen paleis vanaf de buitenkant en binnekant. Het is een imposante kerk en je moet het even gezien hebben. Maar de binnenkant van de kerk is zeer modern, verwacht geen weelderige schilderijen. Maar je kan wel voor een lage prijs (€5,70 p.p.) met de lift helemaal naar de top van de kerk en vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over Reykjavik.
  •  Harpa; Harpa is een concertgebouw en tevens een cultureel centrum. Het gebouw is een architectonisch hoog staaltje en de moeite waard om even binnen & buiten te bekijken.
  • Aurora Reykjavik; De sages en het ontstaan van het Noorderlicht werden goed in beeld gebracht in dit museum. Maar binnen 10 minuten sta je al buiten. Voor €10,- per persoon (incl. kopje koffie of thee) is het eigenlijk niet de moeite waard. Dan liever the real deal.
  • Saga Museum; Dit wassenbeeldenmuseum (€12,- p.p.) laat de geschiedenis van de Noormannen zien met een route langs uitgestalde situaties uit het verleden. Je krijgt een audiotour die bij elke situatie uitlegt wat er zich toen afspeelde. De wassenbeelden zijn erg goed gemaakt en de sages die verteld werden, waren interessant. Het is geen groot museum, maar daarna kan je zelf nog je verkleden als Noorman, nar of ridder voor leuke foto’s. Leuk om even een toerist uit te hangen!

We waren overigens ook erg weg van een gezellig cafeetje! Namelijk Laundromat Café. In een gezellige ambiance, kan je lekkere hamburgers eten en speciaalbiertjes drinken.

Golden Circle

Na twee dagen Reykjavik werd het tijd voor ons om de huurauto op te halen om meer van IJsland te ontdekken. Via Sadcars hadden we een tweedehands Toyota Jeep met 4×4. Hij zat onder de deuken, maar hij reed perfect! Lees hier onze ervaring met Sadcars.

Wanneer je Reykjavik uitrijdt, sta je versteld van de prachtige natuur. De Golden Circle bestaat uit 3 hoogtepunten, namelijk het Nationaal Park Þingvellir, de mooie & imposante waterval Gullfoss en Geysir met water spuwende geiser. Deze plekken zijn erg toeristisch, maar laten wel de schoonheid en de diversiteit van de natuur van IJsland zien. Bij elke heuvel of bocht, sta je weer met een mond vol tanden te genieten van het uitzicht en de weidsheid.

Wij sliepen middenin de Golden Circle, namelijk in Laugarvatn. Een klein dorpje met een aantal hotels, restaurantjes, een supermarkt en gelegen aan een meer. We hadden een cottage geboekt aan het meer, net buiten Laugarvatn. De cottage was goed verzorgd en we hadden een hottub!!

Het Noorderlicht

Wij hadden drie nachten geboekt in de cottage bij Laugarvatn en de weersvoorspellingen gaven aan dat er grote kans was dat wij het Noorderlicht zouden zien. En wat hadden wij geluk, we hebben 3 dagen achterelkaar het mysterieuze Noorderlicht oftewel Aurora Borealis kunnen bekijken vanuit onze hottub. Een prachtige gewaarwording. Bucketlist check!

Noorderlicht Ijsland

Een paradijs in IJsland

Tijdens onze reis hebben we vaak in onze Lonely Planet gekeken voor tips & bezienswaardigheden. Één van de plekken die hoog aangeschreven stond, was Stӧng. Dit was een oud Viking huis dat in het jaar 1104 was bedolven onder een laag vulkanisch as. Het was een lange & hobbelige weg er naartoe, maar niet echt de moeite waard. Maar verderop zou een leuk valleitje liggen. We reden verder via (bijna) onmogelijke stenenweggetjes naar Gjáin. En… WAUW!

Een paradijselijk vallei, net alsof je in een sprookje liep met grotten, watervalletjes en riviertjes. Een soort woongebied van elfjes & trollen! (Waar ze in IJsland overigens in geloven.) Tevens is deze plek niet ontgaan aan Hollywood, een scene van de hitserie Game of Thrones is hier opgenomen. Een verborgen plekje, waar we eigenlijk niet meer wegwilden.

Roadtrip door IJsland

Watervallen van IJsland

Tijd om te vertrekken van de uitvalsbasis in Laugarvatn en verder te gaan richting de kust. Hier wilden we namelijk graag de volgende bijzondere plekken zien: waterval Skogafoss, waterval Seljalandsfoss waar je achterlangs kan lopen en het verlaten vliegtuig op het zwarte strand bij Sólheimasandur. Stuk voor stuk bijzondere plekken. We hadden een cottage geboekt direct onder vulkaan Eyjafjallajökull. Helaas door het slechte weer zagen we de vulkaan niet, tot dat we de volgende ochtend wakker werden en de lucht was opgeklaard. Wat een immense berg/vulkaan en op dat moment niet actief gelukkig.

Blue Lagoon

Op onze laatste dag vonden wij dat het tijd werd om te relaxen en dit kan natuurlijk bij Blue Lagoon, nabij het vliegveld. Blue Lagoon (€35,- p.p.) is één groot heetwaterbron. In warm lichtblauw water kan je zwemmen, chillen, wat drinken en gratis gezichtsmaskers krijgen, kortom een ideaal moment om tot rust te komen. Wil je nog een meer luxe? Kies dan voor een In-Water-Massage, dan krijg je door een professional in het water een heerlijke massage. Toen wij er waren, was het grauwig en regenachtig weer. Maar doordat je heerlijk warm in het water baddert, is de regen helemaal niet erg, het geeft juist een magisch gevoel. Ook hier wilden we niet meer weg! Toch maar gedaan, want de dag erna moesten we al vroeg naar het vliegveld vertrekken.

Blue LagoonBlue Lagoon

Autoverhuur

Lees hier onze ervaring & tips over het huren van een auto in IJsland voor jouw roadtrip door dit prachtige land!

Reacties op dit artikel

Instagram