Goedkoop auto huren in IJsland

IJsland is een zeer geschikt land voor een roadtrip en daarbij is het van belang dat je een goede auto hebt. Als je niet met je eigen auto gaat, dan is het ideaal om een huurauto te huren. Wij hebben zelf in september 2015 een roadtrip gemaakt in IJsland. Lees hier onze ervaringen! en hebben ook een moet kiezen tussen het uitgebreide autoverhuur in IJsland. Maar waar je moet opletten bij het huren van een auto in IJsland? Dat lees je hieronder.

IJsland heeft vele autoverhuurbedrijven, van bekende zoals Sixt, Sunnycars & Hertz tot aan relatief onbekende autoverhuurbedrijven zoals Thrifty & Nordic Carrental en het is moeilijk om uit al dit aanbod een goede huurauto te kiezen. Het huren van een auto in IJsland kan qua prijs ook erg variëren. Zo betaal je voor een klein autootje (Volkwagen Up of iets vergelijkbaars) al gauw in het hoogseizoen €320,- voor 7 dagen, zonder verzekeringen en andere toeslagen. Wil je een auto met 4×4, dan kan het oplopen tot wel €700,- voor 7 dagen. Hoe bepaal je dan wat een goede keus is voor jouw trip?

Autoverhuur in IJsland

4×4 of niet?

Als je in IJsland gaat touren, dan is het van belang om een goede auto te hebben. Één van de eerste keuzes die je zal moeten maken is; ga je voor een normale auto of een 4×4? In principe zijn alle wegen in IJsland in de zomer goed begaanbaar met een normale auto, vooral de echte toeristische highlights zijn makkelijk te bereiken. Maar mocht je mooie plekjes willen opzoeken, die minder toeristisch zijn of meer in het binnenland liggen, dan is een 4×4 aan te raden. Want dan moet je vaak een onverhard weggetje inslaan (ook wel F-wegen genoemd), die zelfs met een 4×4 een echte uitdaging is. Ga je een roadtrip maken in IJsland in de winter? Hou er dan rekening mee dat vele wegen afgesloten en/of onbegaanbaar zijn door sneeuw en ijzel. Het wordt ook sterk afgeraden om over een riviertje te rijden, met of zonder 4×4, het kan namelijk verraderlijk zijn.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een 4×4, zodat we alles konden zien en overal konden komen! Zo hebben we de meest bijzondere plekjes gezien. Je betaalt wel wat extra, maar je hoeft je geen zorgen te maken of je auto die stenen weg of steile heuvel aan kan.

Verzekering

Het is altijd aan te raden bij het huren van een auto om een verzekering af te sluiten, vaak is dit ook verplicht. Er is vaak al een standaard verzekering opgenomen voor wanneer je andere partijen schade toebrengt, maar je kan wel je eigen risico beperken door CDW (schadeverzekering) of Super CDW toe te voegen. Daarnaast kan je je huurauto ook tegen diefstal verzekering en een aparte verzekering afsluiten bij schade van steenslag, storm of andere beschadiging gemaakt door de ‘natuur’. Dit is aan te raden als je gaat rijden op de gravelwegen van IJsland en mocht de auto beschadigd worden als je in een sneeuwstorm rijdt, dan moeten de kosten betaald worden door de huurder, jij dus.

Sadcars

Wij hebben uiteindelijk gekozen om een huurauto te huren bij Sadcars. Wij wilden namelijk graag een 4×4 Jeep, zodat we alles konden bezoeken. Omdat een 4×4 meestal wat duurder is, dan normaal aangedreven auto’s, waren we op zoek naar een goedkopere autoverhuurbedrijf. En toen kwamen we uit bij Sadcars. Sadcars heeft namelijk tweedehands auto’s. Deze auto’s hebben vaak al wat deuken en hebben slijtage plekken, maar ze rijden nog goed. Wij kregen een Totoya RAV4 4×4. En dit zijn de prijzen;

Winter seizoen: € 73,- per dag
Zomer seizoen: € 147,- per dag

We hebben een week lang overal naartoe kunnen rijden, niets hield ons tegen met deze auto. Omdat de auto al wat deuken had en wat slijtage plekken, hebben we van tevoren wel overal foto’s van gemaakt. Mocht er iets gebeuren, dan hadden we de foto’s nog. Maar doordat de auto niet meer in een nieuwe staat is, maak je je ook minder zorgen over eventuele steenslag en dergelijke.

Auto huren Ijsland

Praktische informatie

  • Je moet minimaal 21 jaar oud zijn om een auto in IJsland te mogen huren en 23 jaar oud zijn om een 4×4 in IJsland te mogen huren.
  • Je hebt geen Internationaal rijbewijs nodig bij het huren van een auto in IJsland. Wel een geldig identiteitsbewijs en een creditcard.
  • Via Road.is kan je de actuele wegcondities bekijken.
  • In de bebouwde kom, mag je niet harder dan 50 km/u rijden. Op onverharde wegen buiten de bebouwde kom is de maximaal toegestane snelheid 80 km/h. Op geasfalteerde wegen buiten de bebouwde kom, is de maximaal toegestane snelheid 90 km/u.
  • Tanken kan bij veel dorpjes.
  • Je kan bij het huren van een auto, ook een navigatiesysteem huren. Maar het is net zo leuk en makkelijk om een landkaart te kopen en ‘ouderwets’ te navigeren.
  • De pick-up en drop-off locatie van Sadcars ligt op ongeveer 20 minuten rijden van het vliegveld van Keflavik op een industrieterrein. Deze locatie is moeilijk te vinden. Maar ze brengen je bij het afleveren van de auto wel naar het vliegveld toe.

Reacties op dit artikel

Instagram