Duurzaamheid krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht, ook op het gebied van reizen. Een vakantie kost namelijk niet alleen geld, het is ook belastend voor het milieu. En deze kosten betalen de lokale bewoners vaak in de vorm van een verslechterd leefklimaat. Van vliegreizen is al langer bekend dat deze enorm vervuilend zijn, maar er zijn meer aspecten van een vakantie die duurzamer kunnen. In dit artikel wordt verder ingegaan op wat de mogelijkheden zijn voor een duurzame vakantie, waarbij je helemaal geen luxe op hoeft te geven.

De reis

Hoe kom je op je vakantiebestemming? Vaak ligt het antwoord voor de hand: met de auto of het vliegtuig. Alleen zijn deze manieren van reizen erg milieuvervuilend. Er zijn gelukkig ook duurzame alternatieven. Wanneer je in Europa op vakantie wilt, is de trein een goed alternatief. De reis duurt langer dan met het vliegtuig, maar is dan ook een stuk ontspannender. En de prijs is vaak niet veel hoger dan een vliegticket. Als je het liefst met de auto reist, kun je het beste elektrisch rijden. Ook op dit gebied zijn er steeds meer mogelijkheden, verdiep je erin en kijk wat het beste bij je wensen past. Daarnaast zijn er nog veel meer opties, zoals een fiets- of wandelvakantie. Dit kost meer tijd, maar is heel gezond en ontspannend. Als je dit nog nooit gedaan hebt is het nu de tijd om deze manier van reizen een kans te geven.

Het verblijf

De keuze voor waar je slaapt bepaalt ook hoe duurzaam je vakantie is. Er is op dit gebied veel ontwikkeling in duurzame accommodaties. Je kunt natuurlijk kamperen, wat niet per se primitief hoeft te zijn. Glampings zijn namelijk helemaal hot. Er bestaan daarnaast ook veel duurzame bungalows of natuurhuisjes, waar je niet eens aan luxe hoeft in te leveren vergeleken met een regulier vakantieverblijf. Vakantiehuizen kunnen duurzaam zijn door goede isolatie of zonnepanelen. Sommige verblijven zijn zelfs helemaal zelfvoorzienend. Verder is overnachten in een yurt of strandhuisje ook een unieke ervaring die zeker het proberen waard is.

Toeristische activiteiten

Tijdens je vakantie wil je waarschijnlijk de lokale cultuur en natuur ontdekken. Dit kan op verschillende manieren, waarbij een rondvaart of autoroute een niet zo duurzame keuze is. Maak eerder een lange wandeling of verken de cultuur in dichtbijgelegen musea. Vermijd massatoeristische activiteiten, waarbij winst belangrijker gevonden wordt dan bescherming van de natuur. Probeer de lokale bevolking te respecteren en koop bijvoorbeeld op de lokale markt je boodschappen. In veel gevallen verdienen de locals ook aan toerisme, dus probeer bij te dragen aan de lokale economie, in plaats van grote internationale toeristische bedrijven te steunen.

Duurzaamheid thuis

Niet alleen op vakantie, maar ook thuis is duurzaamheid belangrijk. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk apparaten uitgeschakeld zijn terwijl je op vakantie bent. Laat ook geen stekkers onnodig in het stopcontact zitten, er wordt dan namelijk onnodig energie verbruikt. Vaak helpt het ook als je duurzame elektrische apparaten hebt, die verbruiken minder stroom. Op deze manier is je vakantie zelf niet alleen duurzaam, maar zorg je ook voor het milieu door je huis goed achter te laten.

Reacties op dit artikel

Instagram