Het krijgen van een lekke band, een lege accu en een klapband zijn situaties die dagelijks op de weg voorkomen. Iedereen krijgt er uiteindelijk wel eens mee te maken krijgt. Natuurlijk hoop je niet dat dit je overkomt, en al helemaal niet wanneer je onderweg bent naar je vakantiebestemming. Met deze vijf tips kun je autopech zo veel mogelijk voorkomen.

1. Lege accu

Nog voordat je meters afgelegd hebt, kun je al autopech hebben. Een lege accu is een probleem dat vaak voorkomt. Meestal veroorzaakt door het niet uit zetten van de koplampen. Gelukkig is het niet starten van de auto vrij snel op te lossen: start de motor door gebruik te maken van startkabels. Check altijd of je lichten uit staan als je de auto verlaat en afsluit. Controleer voor vertrek of je startkabels in je auto hebt liggen in geval van nood.

2. Motor wil niet starten

Geeft je auto helemaal geen kik meer? De kans is dan groot dat het probleem niet bij de accu, maar bij de motor zelf ligt. Ook hier bestaat een eenvoudig trucje, waarmee je de motor in de meeste gevallen weer aan de praat krijgt. Schakel naar de hoogste versnelling en duw je auto zachtjes heen en weer. Ga wel zo snel mogelijk langs bij een garage voor het repareren of vervangen van je startmotor.

3. Klapband

Een klapband is altijd even schrikken. Deze vorm van autopech is het gevolg van een te hoge bandenspanning of wordt veroorzaakt door voorwerpen op de weg. Sta je met pech langs de weg, zet je gevarendriehoek dan achter de auto neer en vervang de lekke band voor je reservewiel. Lukt het niet alleen, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om de wegenwacht te bellen. Zorg er dus voor dat er altijd een reservewiel in de auto ligt.

4. Kapotte koplampen

Niet-werkende koplampen zijn gevaarlijk en zelfs verboden om mee te rijden. Zonder goede verlichting kun je ’s nachts de rijbaan niet op. Hoe verhelp je dit probleem? Soms kun je de lampen zelf vervangen, maar bij moderne auto’s is dit moeilijker. Ga dan langs bij een garage.

5. Jezelf buitensluiten

Niets is vervelender dan naast een dichte auto te staan en je te beseffen dat je sleutels nog in het contact zitten. Je hebt jezelf buitengesloten… Niet zo handig, en vooral niet als er geen reservesleutel in de buurt is. Zorg daarom dat je altijd reservesleutels bij de hand hebt om dit soort pech te voorkomen. In het ergste geval is een raam breken de enige oplossing.

Autoverzekering berekenen

Met autopech gaan vaak kosten gepaard. Check voordat je vertrekt of je autoverzekering in orde is en wat deze allemaal dekt. Een goede dekking begint bij je autoverzekering berekenen. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Ondanks de hogere premie heb je binnen Europa wel profijt van een bredere dekking; de basisdekking geldt namelijk ook in andere Europese landen. Omdat de prijzen van verzekeraars sterk variëren, loont het altijd om autoverzekeringen te vergelijken. Ga daarnaast goed na of pechhulp in het buitenland inbegrepen is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Alles gecheckt? Veel plezier!

Reacties op dit artikel

Instagram