Je staat op het punt om een wereldreis te maken—iets wat veel twintigers graag doen na hun studie. Het is hét perfecte moment om er even tussenuit te gaan en de wereld te ontdekken! Natuurlijk kost zo’n reis flink wat geld en kun je niet zonder flinke financiële buffer besluiten te vertrekken; je moet immers voorbereid zijn op onverwachte omstandigheden. Werken tijdens je reis is een optie, maar dat betekent niet dat je zonder buffer op pad kunt. 

Financiële buffer voor je wereldreis

De wereldreis begint met een goede planning. Waar wil je wanneer zijn? Zo maak je een tijdlijn van de landen en plekken die je wilt bezoeken. Veel jonge reizigers trekken naar Aziatische landen en naar Oceanië (o.a. Australië en Nieuw-Zeeland). Maar bedenk wel dat je planning onderweg kan veranderen. Misschien ontmoet je leuke reisgenoten met andere plannen, waardoor jij ook je plannen bijstelt. Houd dus vooral rekening met het onverwachte; dat maakt een wereldreis ook zo leuk!

Daarnaast moet je voorbereid zijn op onverwachte kosten. Een geannuleerd vliegtuig, gestolen spullen – inclusief contact geld – het kan allemaal gebeuren, en dan zul je extra kosten moeten maken. Zorg er daarom voor dat je een paar duizend euro achter de hand hebt voordat je vertrekt. Wie deze buffer niet heeft kan eventueel een lening hiervoor afsluiten. Bezoek dan wel eerst een online krediet vergelijker, zodat je zeker weet dat je de beste deal krijgt!

Werken in het buitenland

Een jaar lang reizen zonder inkomen is voor de meesten niet haalbaar. Daarom kiezen veel jongeren voor een bijbaan in het land waar ze verblijven. In populaire Aziatische landen zijn er genoeg baantjes in de horeca en toeristensector. Je staat vaak al 1-0 voor als westerling, omdat je meestal meerdere talen spreekt. Het leuke aan zulke baantjes is dat je nieuwe mensen ontmoet en vrienden maakt!

Als je van plan bent om te werken in het buitenland, regel dit dan al bij je visumaanvraag. Je kunt dan een ’toeristen werkvisum’ krijgen. Dit geldt zeker voor werken in Australië en Nieuw-Zeeland, waar vooral in de landbouw veel werk te vinden is.

Verzekeringen

Het spreekt voor zich dat je goed verzekerd op reis moet gaan. Een reisverzekering, inclusief dekking voor medische kosten, is echt aan te raden. Je Nederlandse zorgverzekering heeft misschien wel werelddekking, maar ieder land rekent andere tarieven voor medische behandelingen, en die kunnen een stuk hoger uitvallen dan in Nederland. Je zorgverzekering vergoed alleen dat deel wat de medische behandeling in Nederland zou kosten. Het verschil moet je dan zelf betalen; laat het je niet overkomen.

Reacties op dit artikel

Instagram