Ga je naar het buitenland voor werk, studie of reizen? Dan blijft je zorgverzekering je medische kosten dekken bij ziekte of een ongeval. Je basisverzekering betaalt dringende hulp in het buitenland, maar alleen tot het niveau van de kosten in Nederland. Zijn de kosten in het buitenland hoger, dan moet je het verschil zelf betalen. Kijk daarom of een aanvullende verzekering voor jou zinvol is.

Voorwaarden basisverzekering spoedeisende hulp buitenland

Je basisverzekering dekt de kosten als je in het buitenland naar de afdeling spoedeisende hulp moet. Deze voorwaarden gelden:

  • Je verblijft niet langer dan twaalf maanden aaneen in het buitenland.
  • Voor vertrek was er geen negatief reisadvies.
  • Geen vergoeding voor zorgkosten van medische behandelingen door risicovolle activiteiten, zoals gevaarlijke sporten.
  • Alleen vergoeding tegen het Nederlandse tarief. Als de kosten hoger zijn, zoals in privéziekenhuizen of in landen met duurder zorg, betaal je het verschil zelf.

Overweeg een aanvullende verzekering voor deze extra kosten. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben pakketten voor medische hulp in het buitenland. Zorgverzekeringen vergelijken is een makkelijke manier om de polissen voor gezondheidszorg in het buitenland te beoordelen.

Spoedeisende hulp buitenland eigen risico en eigen bijdrage

Voor de meeste vergoedingen uit de basisverzekering geldt het eigen risico. Dat is ook zo voor dringende hulp in het buitenland. Heb je een aanvullende verzekering? Dan hoef je geen eigen risico te betalen. Bovendien geldt de wettelijke bijdrage niet voor spoedeisende zorg in het buitenland.

Spoedeisende hulp in het buitenland en toestemming

Bij dringende medische hulp in het buitenland heb je geen verwijzing van een Nederlandse dokter nodig. In noodgevallen krijg je meteen medische hulp. Je hebt wel toestemming van je verzekeraar nodig voor niet-acute medische behandelingen in het buitenland. Kijk altijd je zorgpolis na voor de vergoedingen en voorwaarden.

Eerste stappen bij medische noodgevallen in het buitenland

Heb je dringend zorg nodig in het buitenland? Volg dan deze stappen:

  • Bel meteen het alarmnummer van het land waar je verblijft (zoals 112 in Europa of 911 in de VS) of ga naar een eerstehulppost bij jou in de buurt.
  • Voor niet-dringende gevallen, bezoek een lokale arts of medisch centrum. Zoek online naar informatie of vraag advies aan een lokale specialist. Vraag je verzekeraar om toestemming voor niet-acute zorg om te zorgen dat je kosten vergoed worden.
  • Informeer bij je verzekeraar naar de benodigde papieren voor een vergoeding, zoals behandelingsbewijzen, facturen en medische rapporten. Bewaar deze documenten goed.

Spoedeisende hulp buitenland en reisverzekeringen

Overweeg een reisverzekering naast je ziektekostenverzekering voor nog meer dekking en gemoedsrust. Deze verzekering dekt vaak de hogere kosten en de terugreis naar Nederland na noodhulp in het buitenland. Vergelijk de dekking van je zorgverzekering met die van je reisverzekering om te voorkomen dat je dubbel betaalt voor dezelfde bescherming. Ga daarom naar Geld.nl en controleer de dekking tijdens het vergelijken.

Reacties op dit artikel

Instagram