Nu de zomer voorbij is, wordt het weer tijd om na te denken over volgende vakantiebestemmingen. Nog wat inspiratie nodig? De populaire reisblog Reishonger helpt je met deze Top 10 bestemmingen voor 2019. Lezen en boeken maar!

10. Zadar, Kroatië

Steeds meer Nederlanders weten de weg naar het veelzijdige Kroatië te vinden.
Naast Dubrovnik, Pula en Split herbergt het land nog een stedentrip pareltje, Zadar. Zadar is één van de mooiste steden van Kroatië, maar nog een stuk rustiger dan Dubrovnik en Split. De stad is een waar openluchtmuseum. Het oude centrum van Zadar is gevestigd op een schiereiland, waar je heerlijk kunt relaxen op het strand. Volgens de beroemde Britse filmregisseur Alfred Hitchcock is een zonsondergang nergens ter wereld zo mooi als hier!

9. Sri Lanka

Tja, waar begin je met het omschrijven van de hoogtepunten van Sri Lanka? Dit geweldig mooie eiland heeft namelijk zo bizar veel gave en diverse bestemmingen om uit te kiezen. Sri Lanka heeft adembenemende berglandschappen en eeuwenoude tempels, tropische stranden en surfspots, groene theevelden en verrukkelijk eten! En dat alles tegen zeer betaalbare prijzen. Sri Lanka moet dus op je bucketlist van reisbestemmingen voor 2019.

8. Belize

Klein maar verrassend fijn, dat is Belize. Dit minilandje in Midden-Amerika is rijk aan diversiteit en heeft daarom voor iedereen wel iets te bieden. De heerlijke hagelwitte stranden van de Cayes bijvoorbeeld, omringd door een azuurblauwe zee waar het ook nog eens fantastisch duiken is. Of reis door naar het totaal andere binnenland, waar je nog prachtige Mayatempels kunt bezoeken die ontzettend rustig zijn maar oh zo mooi. Sowieso is de jungle in het binnenland het ontdekken waard. Kortom, Belize is een land waar je je niet snel zult (of kunt) vervelen!

7. Beiroet, Libanon

De illustere hoofdstad van Libanon omarmt haar verleden maar kent bovenal een bruisend heden. Overal in de oude stad – welke een interessante mix aan invloeden van over de hele wereld kent – bloeien kleine, onafhankelijke winkeltjes en overheerlijke etenstentjes op. Bovendien vind je hier de beste uitgaansgelegenheden van de hele regio.

Daarnaast leent de stad zich voor vele dagtochtjes langs de kust of naar het binnenlands. wandelen tussen de beroemde cedarbomen, je vergapen aan de eeuwenoude opgravingen van Baalbek, of wat dacht je van skiën met uitzicht op zee?  Libanon is van alle markten thuis en bovendien vanaf 2019 rechtstreeks aan te vliegen vanuit Amsterdam.

6. Cambodja off the beaten track

Cambodja is een bestemming die steeds bekender wordt onder reizigers. Vanaf Sipandon (4000 islands) in Laos gaan veel reizigers door naar Cambodja, meestal naar Siem Reap en dan door naar Phom Penh. Maar doe eens wat anders an ga off the beaten track de Mekong volgen en wat meer van het echte leven zien. Bekijk de lokale markt in Stung Treng, bewonder de zonsondergang over de Mekong en maak een fietstocht over het authentieke platteland aan de andere zijde van de rivier. Of wat dacht je van kanoën vanuit Kratie over de Mekong, op zoek naar de zeldzame Mekong-dolfijnen? Maar vergeet vooral niet op al die plakken te genieten van lokaal voedsel, kleinschalige accommodatie en mooie brommertochten door ruige landschappen.

5. Originele wintersportbestemmingen

Wintersport is fantastisch, maar heel origineel in bestemmingen zijn we meestal niet. Daar komt in 2019 echter verandering in! Veel wintersportgebieden in ‘onbekende’ landen zijn namelijk volop in ontwikkeling en hebben steeds meer te bieden: goede faciliteiten, weinig toeristen, nieuwe uitzichten en relatief lage prijzen. Reden genoeg om dat eens uit te proberen.

Zo is Georgië voorloper op het gebied van extreme sports en kun je hier perfect heliskiing of off-piste gaan. Maar misschien hou je het liever wat rustiger en dan is skiën met uitzicht op zee in Libanon natuurlijk een geweldige optie. Of wat dacht je van wintersporten in het Alborz gebergte boven Teheran? Gegarandeerd een unieke ervaring. Wat dichter bij huis kun je ook de hypernieuwe wintersportgebieden in de Oekraïense Karpathen gaan verkennen. Deze zijn al jaren populair onder de lokale bevolking, maar door Westerse toeristen nog nauwelijks ontdekt.

4. Namibië

Namibië is een van de meest verrassende bestemmingen als het om landschappen gaat. Afrika doet snel denken aan wildlife, droogte en leegte. Wees voorbereid op juist de meest bizarre en meest gevarieerde vergezichten, waardoor je eigenlijk elk kwartier wilt stoppen om beelden op te slaan op je camera en in te laten branden op je netvlies.

De weg vanuit Windhoek naar Twijfelfontein is bijvoorbeeld stiekem een geweldige parel. Zorg dat je als één van de eersten start met je 4×4 tocht door de Sossusvlei, die ’s ochtends vroeg op haar mooist is door de schaduwen die gecreëerd worden door de overweldigend hoge duinen. Natuurlijk mag je de safari’s en gamedrives in Nambië echt niet overslaan, want je kunt hier zomaar in één dag The big five spotten. Soms al bij eenzelfde waterhole zoals bij het Halali rest camp in het Etosha National Park. Good luck!

3. Kiev, Oekraïne

Lekker dicht bij huis maar toch zo anders. De architectuur van Kiev is een perfecte mix tussen potsierlijke pracht-en-praal en vormeloze communistische bouwwerken. De rijkelijk met goud versierde kerken en kloosters steken trots boven de stad uit en staan centraal voor de culturele bezienswaardigheden die de stad sieren. Maar minstens zo gaaf is de bruisende undergroundscene die zeker niet onder doet voor wat Berlijn al jarenlang te bieden heeft.

Hippe restaurants en nog hippere cocktailbars bevinden zich vaak letterlijk ‘underground’, dus het is soms even zoeken, maar gelukkig heb je dan ook wat. Voor een spotprijs, want het prijspeil in Kiev ligt voor Nederlandse begrippen zeer laag.

2. Zeilen naar Spitsbergen

Een zeereis op een zeilboot waarbij je mee mag werken en waarbij je van de Noorse kust
oversteekt naar Spitsbergen is een avontuur voor wie iets anders wil doen dan een rondreis of een ‘blijf-vakantie’. Het schip wordt langzaam vertrouwd, je krijgt een beetje een gevoel voor de eeuwenoude traditie van de o zo Nederlandse zeilvaart en door het weer blijft de route onzeker, waardoor je het gevoel krijgt op expeditie te zijn. De ruige landschappen, de ijspracht, walvissen, zeevogels en ijsberen zijn de attracties. Spitsbergen is slechts de bestemming. Het is de reis wat je het meeste bijblijft. Lees hier meer over zeilen naar Spitsbergen.

1. Bolivia

In 2019 zal het ruige Bolivia harten gaan stelen! Alleen al de Atacama Woestijn die je vanuit noordelijk Chili leidt tot de wereldberoemde zoutvlakten van Uyuni, is een reis hiernaartoe waard. Deze tocht van drie dagen blaast je totaal van de kaart door haar ongekend ongerepte natuur.

Voor de ultieme thrills kun je terecht in La Paz en vanuit daar kun je een zenuwslopende mountainbike tour maken langs de beroemde, maar ook beruchte Death Road. Ben je op zoek naar afwisseling in je reis, dan is een gebied zoals Rurrenabaque een dikke aanrader. Back to basic moet jou wel aanspreken als je hierheen reist, want je zit diep in de jungle tussen de wilde dieren. Wel heb je grote kans dat je anaconda’s en roze dolfijnen zal spotten in de lokale chocoladebruine rivieren. Een bijzondere ervaring dus die je eigenlijk niet wilt missen!

Reacties op dit artikel

Instagram