De vouwwagen ‘s winters opzetten in Nederland? Zeker! Het is fijn om even weg te zijn van de sleur van alle dag, ook als de reismogelijkheden beperkt zijn – bijvoorbeeld vanwege coronamaatregelen. Dat geldt natuurlijk voor de zomer, maar óók voor de winter. In plaats van een wintersportvakantie kun je nu een kampeervakantie plannen in eigen land. Kamperen kan namelijk prima in de kou, míts je je maar goed voorbereidt. Laat de rust en schoonheid van verstilde wintertaferelen je betoveren. Om goed beslagen ten ijs te komen (misschien wel letterlijk) vertellen we je graag wat je beter wel en beter niet kunt doen als je gaat winterkamperen.

1. Check of je vouwwagen geschikt is

Fijn kamperen begint met een goede vouwwagen. In de winter, maar eigenlijk ook gedurende de rest van het jaar, zijn vouwwagens met een goede isolerende binnentent de beste keuze. In de zomer blijft zo de koelte in de tent hangen, in de winter de warmte. Laat voor vertrek je vouwwagen nog even goed nakijken door een vouwwagenspecialist. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan!

2. Isoleer de vloer

Kou stijgt op vanuit de grond, dus het is belangrijk om de vloer van de voortent zo goed mogelijk te isoleren. Dat kun je het beste doen door gebruik te maken van verschillende lagen materiaal. Zorg eerst dat je kampeerplek sneeuwvrij is. Leg dan een stuk plastic onder de tent, zodat het grondzeil niet vastvriest aan de grond. Zet het plastic vast met grondpennen (zorg voor stevige pennen en een metalen hamer voor het geval de grond bevroren is) . Leg dan het grondzeil erop, en daarna eventueel isolatiematten of isoleerdekens. Hier bovenop kun je tenttapijt of gronddekens leggen. Op deze manier blijft je vloer warm en droog.

3. Kies de juiste slaapzak

Een warme slaapzak is onmisbaar als je in de winter gaat kamperen. Het meest isolerende model is de mummieslaapzak. Doordat deze slaapzak de contouren van je lichaam volgt is er weinig loze ruimte, en de capuchon kun je aantrekken om je hoofd. Zo ontsnapt er geen warmte. Als je geen mummieslaapzak hebt is een muts een oplossing. Let bij aankoop op de aangegeven comforttemperatuur van de slaapzak. Als de comforttemperatuur bijvoorbeeld -2 graden is, is de slaapzak in ieder geval warm genoeg tot een temperatuur van -2 graden. Je kunt in je slaapzak het beste zo weinig mogelijk kleding aan hebben, zodat je lichaamswarmte de slaapzak optimaal kan vullen met warmte. Een trui of pyjama verhindert dat! Als je je slaapzak aan het begin toch te koud vindt, kun je wel eventueel een warme kruik erin doen.

4. Kleed je overdag warm aan

Draag in de winter overdag sowieso warm en comfortabel thermo-ondergoed. Verder is het slim om zo veel mogelijk laagjes te dragen: dus beter twee dunnere truien dan één dikke trui. Onderschat bovendien niet het belang van goede sokken en een warme muts: via je je voeten en je hoofd verlies je namelijk de meeste warmte. Stop je voeten in waterdichte schoenen van bijvoorbeeld kunststof: natte voeten worden al snel koud. Eventueel kun je warmtepads in je sokken en handschoenen stoppen. Een andere tip om je kleding lekker warm te maken is om ze ’s nachts in je slaapzak te leggen. ’s Ochtends zijn je kleren dan lekker opgewarmd.

5. Overweeg de aanschaf van een kachel

Als het flink koud is kan een kachel heerlijk zijn: zo wordt je voortent snel weer behaaglijk. Er zijn verschillende soorten kachels die je in een tent kunt gebruiken: petroleumkachels, gaskachels en elektrische kachels. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voor een petroleumkachel of een gaskachel heb je geen elektriciteit nodig. Bovendien warmen ze de voortent heel snel op. Deze kachels gebruiken echter wel brandstof, en zijn dus wat minder milieuvriendelijk. Bovendien houden sommige mensen niet van de geur van petroleum. Een elektrische kachel is duurzamer en makkelijker in het gebruik, maar verwarmt wel langzamer en is minder geschikt voor het verwarmen van een grote ruimte.

6. Slim eten en koken

Goed eten is belangrijk. Dat geldt natuurlijk altijd, maar al helemaal als het koud is. Bij lage temperaturen verbrand je veel energie, en als er niks meer te verbranden is koel je snel af. Daarom is het verstandig om iedere drie uur iets stevigs te eten. Bij vrieskou verdienen warme gerechten en dranken de voorkeur. Let trouwens op: als het vriest kun je niet meer op je standaard gaststel met butaangas (oftewel Campingaz-gas) koken! Butaangas wordt namelijk vloeibaar – en daardoor onbruikbaar – bij temperaturen onder de 4 graden. In de winter is propaangas daarom een betere keuze: dit gas wordt pas vloeibaar bij -44 graden.

7. Bereid je ritsen voor

Nog een laatste tip: zorg dat de ritsen van je voortent soepel blijven lopen. Door de kou worden ze namelijk stroever, of er vormt aan de buitenkant zelfs een ijslaag die je kapot moet trekken. Je kunt ze op verschillende manieren behandelen. Een ouderwets maar degelijk middeltje is het insmeren met kaarsvet oftewel parafine. Als je je ritsen (en de vloer) schoon wilt houden kun je ze echter ook inspuiten of -smeren met siliconenspray.

Reacties op dit artikel

Instagram