Al een lange tijd wilden we met Supertrips eens het metropool Rotterdam bezoeken, we waren namelijk erg nieuwsgierig naar de architecturele hoogstandjes zoals de Markthal, Centraal Station en het nieuwe gebouw ‘de Rotterdam’. Daarnaast merkten we dat men het steeds belangrijker vindt om ook tijdens het bezoeken van een grote stad een bijzondere overnachting te beleven. Vanuit deze vraag hebben wij een dagje uit in Rotterdam gecombineerd met een overnachting op het ss Rotterdam.

La Grande Dame

Vol goede moed reden we naar Rotterdam, richting een grijze & grauwe lucht. Maar dat mocht de pret niet drukken, want we waren goed voorbereid met paraplu en regenjas (lees: onvoorbereid en totaal doorweekt aan het eind van de dag). Als je aankomt rijden op het schiereiland Katendrecht, word je verrast door het imposante ss Rotterdam, ook wel La Grande Dame genoemd, die aan de kade ligt met op de achtergrond de skyline van Rotterdam.

Eenmaal binnen het cruiseschip, word je vriendelijk geholpen door de receptie. Die leggen precies uit waar je heen moet en je krijgt een plattegrond van Rotterdam en van het schip erbij (Erg handig). Eenmaal aangekomen bij onze kamer, de Superior Room, stonden wij versteld van de grootte van de kamer. Er stond een zeer comfortabel bed (let op: geen tweepersoonsbed, maar 2 éénpersoonsbedden aan elkaar geschoven), een kleine doch zeer fijne badkamer, het meubilair in een jaren 50-stijl, twee foto’s van het schip uit die tijd aan de muur en twee authentieke patrijspoorten met uitzicht. Door de inrichting en de hints uit het verleden, vraag je je meteen af hoe het vroeger zou zijn geweest om mee te varen op het ss Rotterdam, van Rotterdam naar New york.

Superior Room

De Markthal

Na een ontspannen kopje Nespresso op de kamer, is het tijd om Rotterdam te gaan verkennen. We bestellen een watertaxi (€5,00 per persoon, per rit) van het schip naar het centrum en varen zo tussen alle containerschepen en plezierbootjes, langs het ingenieuze gebouw ‘De Rotterdam’ naar onze bestemming (halte: Boompjes). Vanaf daar is het max. 5 minuten lopen naar de Markthal.

De Markthal in Rotterdam is een bijzonder vormgegeven gebouw en wanneer je binnenloopt worden al je zintuigen geprikkeld. Het mooie schouwspel op de muren en het plafond zorgen ervoor dat je pijn in je nek krijgt van het naar boven kijken, de geuren van de vele eetstandjes maken de keus erg moeilijk waar je moet gaan eten en de verschillende soorten muziek (zonder kakefonie van geluiden te worden) zorgen bij elk standje voor een andere sfeer. Absoluut de moeite waard om een kijkje te gaan nemen en een hapje te eten, of het nu gaat om Pinchos, een lekkere hamburger, biologische hapjes, churros of alleen een lekkere smoothie. Er is voor ieder wat wils bij De Markthal.

En toen…. Begon het heel hard te regenen en hebben wij besloten om snel de watertaxi te pakken naar het ss Rotterdam om daar weer warm te worden onder de douche en ons daarna klaar te maken voor het avondeten.

Een avond op het ss Rotterdam

Via mooie gangen & trappen (en één keer verkeerd lopen) kwamen we uit bij het Lido Restaurant en hier wordt overigens ook het uitgebreide (met wel 6 verschillende soorten eiergerechten!) Internationale cruise ontbijt geserveerd. Dit restaurant biedt een knusse sfeer en uitzicht op de skyline van Rotterdam met o.a. de Erasmusbrug en de Euromast. Het ss Rotterdam heeft nog een restaurant, namelijk de Club Room. Hier kan je terecht voor een echte fine-dining experience.

Wij waren in een avontuurlijke bui en hadden trek, dus gingen voor een 3-gangenverrassingsdiner! (mocht je niet van vis of vlees houden, dan kan je dat gewoon aangeven en wordt er rekening mee gehouden). De verrassing bestond uiteindelijk uit; Gerookte eendenborstsalade, een entrecote met knapperige gebakken frietjes en als nagerecht een chocolade/vanille Flan. We hebben erg lekker gegeten.

Met een volle buik gingen we nogmaals op avontuur. Dus we zijn het voordek opgelopen.. en wauw! De zon ging onder, de lichtjes in Rotterdam gingen branden en dit zorgde voor een prachtig uitzicht waar wij even stil van werden. Helaas regende het nog steeds, dus snel weer naar binnen om nog een ‘nightcap’ te drinken in de sfeervolle Captains Lounge bar om vervolgens lekker te slapen in onze Superior Room.
Dagje uit in Rotterdam

The next morning..

Na een goede nachtrust (helaas, wel wat herrie in de gangen als iemand erg enthousiast aan het wandelen is) en een heerlijk ontbijt is het tijd om de geschiedenis te leren kennen van dit imposante schip! Een wandeling door de machinekamer met stoomturbines en smalle trappetjes, het voormalige zwembad, de elegante balzaal, de monumentale boeg en de kapiteinshut brengen je terug naar de tijd waar het ss Rotterdam vol met leven was. Met de rondleiding compleet ontdek je met een audiotour individueel het schip van boeg tot de machinekamer, want in de machinekamer begeleidt een gids je altijd door de ruimtes. Via ‘het radiootje’ hoor je de route, maar ook allemaal interessante weetjes over het schip. Wij zijn zelf niet echt voorstander van een audiotour, omdat de beleving dan enigszins ontbreekt, naar onze mening. Maar op verschillende punten van de rondleiding, staan vrijwilligers die maar al te graag vertellen over het schip. De meeste vrijwilligers hebben namelijk zelf mee gevaren toentertijd. Heel erg leuk als je de ogen ziet twinkelen als ze vertellen over de hoogtij dagen van het ss Rotterdam. Zij maken de rondleiding zeker de moeite waard.

Rotterdam is een aanrader!

Ben je op zoek naar een dagje uit in een spannende en snel ontwikkelende stad? Dan is Rotterdam zeker een aanrader, ook al hebben wij maar een klein deel gezien. Alleen al de skyline, de Markthal, de tochtjes met de watertaxi en een overnachting op het ss Rotterdam, zorgt ervoor dat je je niet gaat vervelen en snel weer een keer terug wilt!

Wil je een overnachting boeken op het ss Rotterdam? Klik dan hier:
ss Rotterdam

Reacties op dit artikel

Instagram