Een rondvaart door Amsterdam is een van de meest populaire en iconische activiteiten in de hoofdstad van Nederland. Met zijn prachtige grachten, historische bruggen en unieke architectuur biedt Amsterdam een betoverende ervaring die je niet snel zult vergeten. Een rondvaart is een leuke manier om de stad vanuit een uniek perspectief te bekijken, terwijl je geniet van het comfort van een boot. In deze blog ontdek je de top 10 bezienswaardigheden die je zeker niet wilt missen tijdens een rondvaart Amsterdam!

1. Grachtengordel

De Grachtengordel, ook wel bekend als de Amsterdamse grachten, is het kloppende hart van de stad. Dit UNESCO Werelderfgoed is een indrukwekkend netwerk van grachten dat dateert uit de 17e eeuw, tijdens de Gouden Eeuw van Amsterdam. De Prinsengracht, Keizersgracht en Herengracht vormen de drie belangrijkste grachten en zijn omringd met prachtige koopmanshuizen, bruggen en eeuwenoude pakhuizen. Een rondvaart door de Grachtengordel biedt een unieke kans om deze historische schoonheid vanaf het water te bewonderen. Geniet van de prachtige gevels, sfeervolle bruggen en levendige omgeving terwijl je door het hart van Amsterdam vaart.

2. Het Anne Frank-huis

Het Anne Frank-huis aan de Prinsengracht is een van de meest bezochte musea van Amsterdam en een belangrijke historische plek. Hier verschool Anne Frank zich tijdens de Tweede Wereldoorlog en schreef zij haar wereldberoemde dagboek. Vanaf de rondvaartboot kun je het museum zien en het indrukwekkende pand bewonderen waar Anne en haar familie twee jaar ondergedoken zaten. Dit is een krachtige herinnering aan de geschiedenis van de stad en een belangrijke stop tijdens je rondvaart.

3. De Magere Brug

De Magere Brug, ook wel bekend als de Skinny Bridge, is een van de meest iconische bruggen van Amsterdam. Deze witte, houten ophaalbrug over de Amstel heeft een romantische uitstraling, vooral wanneer hij ’s avonds verlicht is. De brug werd oorspronkelijk gebouwd in 1670 en is sindsdien een populaire plek voor stelletjes en fotografen. Tijdens een rondvaart vaar je onder deze prachtige brug door, hét moment om een foto te maken. 

4. Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum

Hoewel je deze musea niet vanaf het water kunt betreden, heb je met een rondvaart vaak wel een geweldig uitzicht op het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Het Rijksmuseum heeft een mooie collectie Nederlandse kunst en geschiedenis, zoals de beroemde schilderij de Nachtwacht van Rembrandt. In het Van Gogh Museum vind je de grootste verzameling werken van Vincent van Gogh. Vanaf de boot heb je een goed uitzicht op de museumtuinen en de bijzondere gebouwen.

5. De Jordaan

De Jordaan is een van de meest charmante buurten van Amsterdam en staat bekend om zijn smalle straatjes, pittoreske grachten en historische panden. Tijdens een rondvaart door de Jordaan vaar je langs de Brouwersgracht, de Prinsengracht en de Lijnbaansgracht, waar je de authentieke sfeer van de wijk kunt proeven. Dit gebied was ooit een volksbuurt, maar is nu een trendy wijk vol met boetieks, galeries en gezellige cafés. De combinatie van historie en moderne charme maakt de Jordaan tot een absolute must-see.

6. De Westerkerk en de Westertoren

De Westerkerk aan de Prinsengracht is een van de belangrijkste protestantse kerken in Amsterdam en een prachtig voorbeeld van de Hollandse renaissancearchitectuur. De Westertoren, met een hoogte van 85 meter, is de hoogste kerktoren van de stad en biedt een mooi uitzicht over de stad. Vanaf de boot kun je de kerk en de toren goed bewonderen, terwijl je geniet van de historische omgeving.

7. Het NEMO Science Museum

Het NEMO Science Museum, een opvallend groen gebouw in de vorm van een schip, is een van de leukste plekken voor gezinnen in Amsterdam. Het is een interactief museum dat wetenschap en technologie op een leuke en leerzame manier presenteert. Het museum ligt aan het Oosterdok en is zowel vanaf het land als het water goed te zien. Tijdens een rondvaart kun je het unieke ontwerp dus goed bewonderen.

8. Het Scheepvaartmuseum en Het VOC-schip Amsterdam

Een ander indrukwekkend gebouw dat je tijdens een rondvaart kunt zien is het Scheepvaartmuseum. Dit museum vertelt het verhaal van de maritieme geschiedenis van Nederland en is gevestigd in een voormalig arsenaal uit 1656. Voor het museum ligt de replica van het VOC-schip Amsterdam, een 18e-eeuws koopvaardijschip. Vanaf de rondvaartboot heb je een goed uitzicht op dit indrukwekkende schip, dat herinnert aan de maritieme geschiedenis van de stad.

9. De Wallen

De Wallen, beter bekend als de Rosse Buurt, is een van de meest bekende gebieden van Amsterdam. Hoewel het vooral bekend staat om zijn raamprostitutie en nachtleven, is het ook een gebied met een rijke geschiedenis en bijzondere architectuur. Tijdens een rondvaart door de Wallen krijg je een glimp van de smalle steegjes, historische huizen en levendige sfeer van deze buurt. Het is een verrassende manier om een van de oudste en meest besproken delen van de stad te zien.

10. De Bloemenmarkt

De Bloemenmarkt van Amsterdam is de enige drijvende bloemenmarkt ter wereld en een kleurrijke plek om te bezoeken. Hoewel de markt zelf niet direct vanaf de boot toegankelijk is, zie je vanaf het water wel de prachtige kleuren en bloeiende bloemen. Het is een uniek gezicht en een mooi moment om foto’s te maken van de bloemen die symbool staan voor Nederland.

Tips voor een rondvaart in Amsterdam

Nu je weet welke bezienswaardigheden je niet wilt missen, zijn hier enkele handige tips voor een geslaagde rondvaart:

  • Boek van tevoren: Rondvaarten zijn populair, vooral in het hoogseizoen. Boek van tevoren je tickets om teleurstelling te voorkomen.
  • Kies voor een rondvaart met gids: Een gids kan veel vertellen over de geschiedenis, cultuur en architectuur van Amsterdam. Dit maakt de rondvaart nog interessanter en leerzamer.
  • Kleed je naar het weer: Amsterdam kan onvoorspelbaar weer hebben. Zorg ervoor dat je je kleedt in laagjes en een jas of paraplu meeneemt.
  • Neem een avondrondvaart: Veel grachtenpanden en bruggen zijn prachtig verlicht in de avond, wat zorgt voor een magische sfeer.

Een rondvaart door Amsterdam is een geweldige manier om de stad eens van een andere kant te zien. Of je nu houdt van geschiedenis, architectuur, of gewoon wilt genieten van de Amsterdamse sfeer, er is voor ieder wat wils. De top 10 bezienswaardigheden die we hebben besproken, bieden een mix van cultuur, historie en schoonheid. Deze bezienswaardigheden zijn een must-see voor iedereen die de hoofdstad bezoekt. Dus stap aan boord, leun achterover, en geniet van al het moois dat Amsterdam vanaf het water te bieden heeft!

Tip: Boek jouw rondvaart online via Event op het Water.

Reacties op dit artikel

Instagram