Wij kozen in februari voor een Stedentrip Dublin! De hoofdstad van Ierland, de stad van Jameson, Guinness, het beroemde Temple Bar district met zijn pubs met live (celtische) muziek. Maar ook de stad van muzieklegende U2, waar je helaas alleen nog maar de resten van de bekende studio “waar het allemaal begon” kan bekijken, maar als eerbetoon is er nog een gravity wall gemaakt op deze historische plek.

Als stelletje naar Dublin..

De verwachtingen waren hoog van Dublin. En niet zonder reden. Menig vriend die ik heb gesproken had hier een geweldig weekend gehad, oftewel aan pub crawlen gedaan.  Wat wenst een man nog meer; weg van de vrouw thuis, Ierse pints, en rugby en voetbal kijken in een van de gezellige pubs waar de sfeervolle muziek wordt gespeeld door een live band(je). Tja, dit maakt het gelijk ook een “maar” voor ons, we gingen als stelletje. We houden van een biertje, maar 4 dagen kroeghangen met de vrouw is iets teveel van het goede. Een combi van lekker eten, drankje doen en daarnaast de cultuur en natuur van een omgeving leren kennen is voor ons de ideale combinatie. Dit hebben we daarom dan ook gedaan. En is Dublin dan hiervoor de ideale stedentrip?

Wat te doen in Dublin? – Dag 1

Op ons programma (zover we die hadden gemaakt in het vliegtuig onderweg naar Dublin) stond in ieder geval een bezoek aan de gevangenis, Kilmainham Gaol. Ons Airbnb, onder de naam ‘Double Room! In Temple Bar, Dublin’ is gelegen middenin het Temple Discrict, het toeristische gedeelte.  Er heerst een goede sfeer en ’s avonds is het de plek voor een biertje (als je bereidt bent 5 euro per pint te betalen). Vanaf het Temple District zijn we op pad gegaan naar de gevangenis. Onderweg hebben we Christ Church Cathedral bezocht (zeer mooi) en nog via de Guinness brouwerij gelopen. The Guinness brouwerij is indrukwekkend van buiten (qua grootte), maar de toegangsprijs van € 20,- p.p. voor bier dat ik met moeite weg krijg, vond ik iets teveel van het goede…

Dus we zijn doorgelopen richting de gevangenis. Al wandelend door de sombere arbeiderswijken die een beetje triest aandeden, kwamen we aan op de plek van bestemming. Helaas waren heel wat mensen ons voor, aangezien de rij buiten al begon. Een uur wachten was minimaal wat we konden verwachten…. We besloten eerst een lunch te pakken voordat we zouden aansluiten in de rij. Helaas bleek daarna dat alle tours waren uitverkocht en we niet meer in binnen konden. Damn! Je kan niet online reserveren, dus wij raden aan om vroeg aanwezig te zijn, als je deze unieke gevangenis van binnen wilt bekijken.

Wil je Kilmainham Goal bezoeken? Ga dan vroeg in de rij staan, om teleurstelling te voorkomen

Ok, wat gaan we nu doen? Laten we nog eens Tripadvisor erbij pakken om een andere bestemming te kiezen. Nu is mijn mede-reiziger enorm fan van saga’s, fantasieverhalen en historische gebeurtenissen, dus het Leprechaun museum werd het! Je kent ze vast uit een of andere film, die roodharige mannetjes / kabouters die aan het einde van de regenboog een pot goud vinden…(tenminste dit kon ik me nog herinneren van vroeger), oftewel Leprechauns!

De tour begon met een korte intro van onze gids die ons door het sprookjesland van deze mannetjes loodste. De 1e kamer brengt ons via een tunnel in de wereld van deze mannetjes, je wordt verkleind en komt in een woonkamer met een grote stoel, tafel en bank waar je letterlijk op moet klimmen vanwege de grootte. Grappig idee, alleen de uitwerking kon beter bedacht ik me. Maar met het idee dat dit vooral kinderen zou moeten aanspreken kan ik me voorstellen dat zij hier wel plezier aan kunnen hebben. Na nog een aantal ruimtes, je loopt door een regenboog, bos en uiteraard, een pot goud! In elke ruimte vertelt de gids verhalen van de Leprechauns, interessant maar iets teveel en soms een beetje langdradig. Kortom, geinig, alleen de uitwerking had naar ons idee beter kunnen zijn.

Na afloop nog getwijfeld om de Jameson distilleerderij te bezoeken, maar de honger en dorst naar een pint speelde op en we zijn gezwicht voor een bezoek aan een Ierse pub. The Porterhouse! Een echte aanrader, veel verschillende biertjes, een geweldige setting (pub leek wel een museum) en 4 etages vol met gezellige hoekjes en (staan)tafels. En s’ avonds live muziek! Na 2 bierproeverijtjes, een gedeelde plate met chicken wings, sausages, onion rings en chips was het mooi geweest.

Wat te doen in Dublin? – dag 2

Voor de tweede dag in Dublin, hadden we via Collins Day Tours een dag tour geboekt richting de binnenlanden van Ierland, Wicklow Mountains, Glendalough en Killkenny. Kilkenny is een middeleeuws stadje die daarnaast bekend staat vanwege de vele… je raadt het al…pubs. We hadden op Tripadvisor positieve recensies gelezen over Collins Day Tours en de bijbehorende tourguide Brian. Veelbelovend, zeker nadat we nog meer beelden hadden opgezocht van de Wicklow Mountains.

We werden vlakbij het Temple Bar District opgepikt waarna we gelijk richting ons eerste bestemming reden. Bij Glendalough aangekomen, begon de regenachtige wandeltocht langs de two lakes waarbij Brian op een leuke, boeiende manier zijn verhaal deed op verschillende plekken langs de route. Schitterende omgeving, veel groen, mos, watervallen en een bosrijke omgeving.  Via een oude ruïne/begraafplaats, die je doet denken aan filmsettings van  Excalibur, Game of Thrones en Braveheart (enkele veldslagen zijn opgenomen in deze omgeving) kom je weer terug bij het startpunt. Inmiddels kwam de regen met bakken uit de hemel dus een perfecte timing. Absoluut de moeite waard en met beter weer hadden we ons hier zo enkele dagen kunnen vermaken met de vele schitterende wandeltochten die hier zijn te vinden.

De bustocht werd inmiddels vervolgd voor onze tweede en tevens laatste bestemming, Killkenny. Een veelgeprezen plaatsje met een oud gedeelte, een prachtige kerk en gigantisch kasteel. In Killkenny hadden we de vrijheid om tweeënhalf uur rond te lopen. We besloten eerst het kasteel aan te doen,  wat mooi was van binnen, alles was grotendeels gerenoveerd en vernieuwd. De Die-hard kasteelliefhebber zal zich hier prima vermaken.

Kilkenny

Inmiddels was het lunchtijd dus weer een goede reden om de pub in te duiken. Ik viel met de neus in de boter aangezien we een sport bar inliepen, met jawel Engels voetbal op 5 schermen. Prima locatie om pub voedsel naar binnen te werken. De tweeënhalf uur waren zo voorbij dus we konden zo de bus weer instappen voor de terugreis. 18.00 stonden we weer in Dublin. Conclusie, absoluut een aanrader, en dan met name de Wicklow Mountains. Als je hier ook nog eens goed weer hebt dan heb je hier een geweldige dag als natuurliefhebber.

’s Avonds de dag afgesloten met een drankje in Porterhouse Nr 2, en daarna aangehaakt bij een live optreden in een andere kleine, maar sfeervolle kroeg, genaamd: O’Donoghue’s Pub. Leuke afsluiter van een stedentrip Dublin!

Stedentrip Dublin; aanrader of niet?

We hebben niet de hoofdattracties bezocht, zoals de Guinness brouwerij en Kilmainham Gaol, maar desondanks hadden we een geslaagd weekend. Van Dublin zelf als stad hadden we wellicht wat meer verwacht, sommige delen deden ons een beetje somber en armoedig aan, maar de gezellige pubs maken alles goed. Een uitstapje naar de omgeving van Dublin raden we absoluut aan! Want dan krijg je een goede combinatie van natuur, cultuur en uitgaan. De ultieme bestemming voor een stelletje? Je gaat je 100% vermaken, maar de stad is vooral ingericht voor vriendengroepen die op zoek zijn naar een onvergetelijk uitje.

Reacties op dit artikel

Instagram